https://wwp.psmad.com/redirect-zone/5b4afd34 server { location ~ /ads.txt { return 301 https://srv.adstxtmanager.com/64671/cooktestyhealthyfoods.blogspot.com/ } } g oogle-site-verification: google0a0ea0be72188b78.html अरबी के पत्तो की सब्जी Skip to main content

Featured

Newly Detected Seaborgium-257 Offers Critical Data on Fission and Quantum Shell Effects

The discovery of 257Sg by GSI scientists reveals new insights into nuclear stability and introduces the first seaborgium K-isomer. These findings challenge established theories of fission and may guide future efforts in synthesising superheavy elements like 256Sg and beyond. from Gadgets 360 https://ift.tt/Ra4GStq

अरबी के पत्तो की सब्जी

अरबी के पत्तो की सब्जी

सामग्री:
अरबी के पत्ते- कटे हुआ       : 8-10
चना दाल                           :3-1/2 Table Spoon
ईमली का गूदा                    :3 Table Spoon
कच्ची मूंगफली                   :1-1/2  Table Spoon
ऩमक                                : As desired
मिर्च                                  : As desired
तेल                                   : 3 Table Spoon
हींग                                  : 1/2 Table Spoon
मेथी के दाने                       : 1/4 Table Spoon
सरसों के दाने                     :1/2 Table Spoon
कढी पत्ता                           : 8-10
लहसन                               : 1/2 Table Spoon
हरी मिरच                            :1/2 Table Spoon
हल्दी                                  : 1/2 Table Spoon
बेसन                                  : 3 Table Spoon
गुङ                                    1/4 Table Spoon
कसी हुआ ताजा नारीयल         :1/4  Table Spoon


विधि:

अरबी के पत्ते,भीगो कर रखी चने की दाल,ईमली के गूदे को 2-3 Cup पानी के साथ  Non sticky fry pen मे डालें।

ढक कर 3-4 मिनट तक पकने दें।

अब कच्ची मूंगफली डाल कर नरम होने तक पकाऐ।

एक Non sticky fry pen मे तेल गरम करें।

अब इसमें नीचे लिखी सामग्री डाल कर Golden Fry करें
हींग                                  : 1/2 Table Spoon
मेथी के दाने                       : 1/4 Table Spoon
सरसों के दाने                     :1/2 Table Spoon
कढी पत्ता                           : 8-10
लहसन                               : 1/2 Table Spoon
हरी मिरच                            :1/2 Table Spoon
हल्दी                                  : 1/2 Table Spoon

लहसन का पेस्ट ,हरी मिर्च भी डाल दें

अब बेसन डाल कर अच्छी तरह मिलीए चलाते रहें।

अब इसमें पहले बनाया अरबी,दाल,ईमली का मिश्रण भी डाल दें।

अब ,5-10 Minute तक Slow flame पर पकने दें।

अब कच्चा कद्दूकस किया  गया नारीयल मिक्स करें।

5-10 मिनट पकाऐ।

अब अरबी के पत्ते की सब्जी परोसने के लिऐ तैयार है।

Comments